Tarifa

Tarifa är en mindre stad på Spaniens sydväst kust med en massa charm, speciellt i den gamla stadsdelen med smala stenlagda gator med massor av mysiga restauranger. Vi tog oss dit med flyg till Malaga och med en hyrbil till Tarifa och där bilresan tar ca 2 timmar. Väl framme så bodde vi på ett mysigt mindre hotell som hade allt förutom AC på rummet vilket blev rätt jobbigt i värmen. Tarifa har en lång strand och man ser Afrikas berg på avstånd, platsen är känd för att vara vindsäkert vilket stämde bra under dom dagarna vi var där med starka vindar från sydost.

Dag 1

Platsen där ägaren Boyan Zlatarev driver Surfski Center ligger endast en kort promenad på 15 minuter från den gamla stadsdelen och väl framme så möter den trevlige Boyan upp och visar mig ner till lokalen där han håller till. Boyan börjar med att fråga ut mig om min bakgrund och vad jag vill uppnå med mina 4 dagar hos honom och han lägger utifrån dessa förutsättningar upp programmet för våra dagar tillsammans.

Efter en teorigenomgång där Boyan visar och förklarar de förhållanden som råder i vattnen kring Tarifa med tidvatten och vindar så tar vi bilen till Algeciras då dagens kraftiga vindar förhindrade paddling från Tarifa.
Algeciras ligger i en bukt med Gibraltarklippan på vänster sida så det var lugnare där. Boyan börjar lära ut teknik för att hitta stabilitet i surfskin, som förövrigt var en Epic V8 en surfski som jag aldrig tidigare hade paddlat, jag trivdes bra i den då den hade en bra stabilitet och jag fick faktiskt bättre plats i sittbrunnen i den här än min egna Nelo 520. Efter några vändor med fokus på stöd och lite surf in mot stranden avslutade vi den första dagen. Vindarna idag var ca 11-14m/s

Dag 2

Nu hade vinden tilltagit ytterligare så efter en teorigenomgång tog vi bilen till Algeciras för att fortsätta på gårdagens tema med fortsatt träning för att hitta stabilitet och hur man bäst fångar en surf på vågorna. Boyan hade innan vi åkte iväg förklarat på ett bra sätt var på vågen man skall ligga och hur man skall tänka när man letar upp rätt våg.

Jag märker att jag har massor att lära mig men Boyan visar bra tålamod med mina försök och driver på bra och kommer hela tiden med instruktioner och en del beröm när jag lyckas göra rätt. Dagens paddling gjordes återigen i en Epic V8 som jag börjar känna mig alltmer bekväm i. Idag var det lite större sjö än gårdagen men ändå inom ramen för min comfortzon.

Dag 3

Idag var det rejält blåsigt med vindar upp mot 25 m/s så när Boyan frågade om vi skulle ta en dubbelski och utgå från stranden i Tarifa för färd upp mot en strand strax norr om Tarifa. Innan vi åkte iväg höll Boyan en längre genomgång i paddelteknik vilket jag verkligen behöver.

Ner till stranden där vinden piskade upp sanden och gjorde det till en utmaning att bara bära ner surfskin till vattnet, något liknande väder har jag aldrig paddlat i men då jag känner mig väldigt trygg med Boyan så såg jag bara fram emot avfärden med spänd förväntan. Den paddlingen blev det häftigaste jag har gjort med vågor som tryckte på och vi fick till några riktigt långa och fina surfar, det blev en fantastisk dag och jag var helnöjd när jag kom tillbaks till hotellet.

Dag 4

Boyan visade på några övningar för mig att träna på när jag kommer hem för att kunna utveckla min teknik. Grannarna undrar nog om jag har blivit galen när jag sitter och ”torrpaddlar” i trädgården med gummicord linor fastsatta i paddeln

Lugnare vindar idag men ändå fullt tryck på vågorna när vi tog ut dubbelsurfskin från Tarifas långa strand för en lite längre paddling norrut. För min del var det väldigt nyttigt att sitta bakom Boyan och kunna studera hur han gör för att hitta rätt våg att surfa på. Det blev lite stökigt när vi passerade ett grundare parti där jag fick uppleva vad som händer när tidvattnet möter vågorna och det uppstår vågor från två olika håll, men detta vara bara  en kort stund och sen kunde vi fortsätta våran downwind upp mot Playa de Bolonia.

Sammanfattning

Om du vill utveckla din surfskipaddling så är denna plats helt fantastisk att paddla på, stabila vindar och det finns flera möjligheter att hitta någon plats att utgå från och om det mot förmodan skulle vara en dag utan vind så kan man ändå hitta surf i tidvattenvågorna, miljön är fantastisk med Afrikas berg ständigt närvarande i horisonten och Gibraltarklippan i närheten är en riktigt häftig plats.


Boyan som är ägare till Surfski center i Tarifa är riktigt proffsig och dessutom väldigt trevlig och han pushar en hela tiden framåt vilket jag behöver då jag tidigare har känt mig osäker när det blir lite större sjö och har mestadels paddlat på lugnt vatten (med havskajaken känner jag mig säkrare). Boyan är väldigt noga med att förklara varför man gör vissa saker och inte bara säger åt en hur man skall göra, för min del så är detta viktigt om man skall kunna utvecklas vidare, genomgångarna med teori blandat med paddling är en lagom mix så att man orkar hålla fokus på allt nytt som man skall lära sig.

Markservicen sköts av Boyans trevliga familj som ser till att vi blir upplockade med bil dit vi paddlar och känslan när jag tänker tillbaka på kursen är att hit vill jag absolut återvända och jag kommer försöka boka in 4 nya dagar inom de närmaste åren då utvecklades massor av kursen och hade samtidigt väldigt kul.

Film från en av dagarna: Surfski in Tarifa - YouTube