Kajakvagn

En kajakvagn är en bra sak, speciellt om man som jag ofta är ute själv och paddlar (även nya bansträcknigen på tex DKM kräver en vagn om man paddlar havskajak). Med hjälp av en vagn så kan man utan problem dra kajaken flera kilometer utan större ansträngning. Min första vagn köpte jag på Biltema för en mindre summa (innan jag köpte takräcke så drog jag alltid ner kajaken till havet, en sträcka på ca 2 km), vagnen rullar bra och gör sitt jobb men då den inte gick att få ner i bakre packluckan (hjulen går dock att ta av och stuva ner) så måste man ha själva ramen uppe på däck. Efter debacklet i DKM då vagnen tappade ett hjul, brickor och lagerbanor och sprintar spreds ut i gruset (jag har plockat isär den och gjort rent den i efterhand) och att jag vid samtliga lyft skulle krångla med att spänna fast ramen på däck (det blir ju 14 st av/på i DKM) så sneglade jag på en mindre och smidigare vagn och köpte då en vagn från Sea to Summit. Den här vagnens ram går ner i luckan där den ryms tillsammans med de avtagbara hjulen, hjulen är till skillnad från Biltemas punkteringsfria och till vagnen så följer det med spännremmar som sitter fast på vagnen. vagnen rullar precis som Biltemas väldigt lätt.

Biltemas vagn
+ Pris (ca 500kr?), bredd på vagnen så den klarar även väldigt breda kajaker
- Saknar spännremmar, däcken kan tappa luft, ramen går inte ner i en packlucka, lite "rasslig" konstuktion

Sea to Summits vagn
+ Ramen och hjulen går ner i luckan, punkteringsfria däck, ingår spännrem, enklare att ta av/på hjulen då man slipper krångla med 4 st brickor, känns rejäl
-  Priset (ca 1000 kr, som vanligt - man får vad man betalar för), möjligen problem med breda K2 kajaker? (inte testat ännu...)

På huvudet

Att ha något på skallen när man paddlar är praktiskt av flera skäl:
* Värme
* Skydd mot vattenstänk
* Solskydd
* Synas

Oftast så kör jag med min neongula keps från Vaikobi, kepsen sitter skönt och den syns väldigt bra.

Men en solig varm dag så åker "solhatten" från Shelta hats på. Jag beställde hatten från USA efter att ha testat ett flertal andra hattar så är denna helt överlägsen, den ventilerar fantastiskt fint, den flyter och den går att reglera så att den sitter ordentligt fast på huvudet och är gjord i ett material som torkar snabbt och framförallt så är "skärmen" stel så att inte den blåser upp eller ännu värre  -ner framför ögonen, hatten är gjord i ett material som torkar snabbt och ventilerar fantastiskt bra en varm dag. Shelta hats finns i 5 olika storlekar på brättet och finns i massor av olika färger, tyvärr finns det inte någon europeisk återförsäljare men den går att beställa på Sheltas hemsida och är värd varenda krona, den sitter dessutom kvar på huvudet när man rollar 😉 Nackdelen är väl att man syns mindre (den finns även i skarp orange, dock skall den färgen blekas ut snabbt enligt andra användare)

På vintern så drar jag oftast på mig en sk "buff" som ett pannband då jag oftast blir överhettad med en mössa.

Kök

De portabla kökens urmoder är väl ändå klassikern Trangiaköket. Jag skaffade mitt Trangia 25 på 90-talet då med en rödsprits-brännare som jag senare konverterade till gasbrännare då det tog alldeles för lång tid med rödsprit. Konventeringen är enkel då man bara köper en ny brännare då min Trangia var förberedd för gas (håltagning i godset). Köket innehåller 2 kokkärl och en "stekpanna" och jag tycker det köket fungerar utmärkt - robust och pålitligt på något sätt -Trangia 25 väger dryga kilot. Ett Trangia 25 går att hitta för runt 800kr
+ Plus för "rejält", mångsidigt, bra möjlighet att justera värmen.
+ Mycket kokkärl för pengarna
- Minus för storleken (22cm i diameter) - får inte plats i mindre packluckor (många runda packluckor är 15 eller 20 cm i diameter)
-------------------------------------------------------------------

En annan variant är Jetboil Zip, en kompakt "vattenkokare" där själva kärlet rymmer ett stabilt benstöd, en 100g gasflaska, en drickmugg och själva brännaren. Detta gör att man får med sig ett komplett kok-set som inte är högre än en mobiltelefon (10x16cm) och väger endast 340 gram. Konstuktionen med en slags flänsar på undersidan gör att man kokar upp en kopp med vatten på mindre än 1 minut (i perfekta förhållanden) vilket sparar en hel del gas. Jetboilen är väl mer en vattenkokare för torrskaffningsmat, värma färdig mat och kaffevatten, vill man göra mer avancerade maträtter så får jag ta fram mitt gamla Trangia kök. Om man skall tro siffror som finns på nätet så är gasförbrukningen ungefär en tredjedel -nästan en fjärdedel mindre gasåtgång på Jetboilen jämfört med Trangia, ska testa om det stämmer med en våg senare.

Uppdaterat: Testade att koka upp 2dl vatten inomhus, det tog mindre än 1 minut att koka upp vattnet och det gick åt 1/3 del av gasåtgången för att koka upp samma mängd vatten jämfört med Trangian (vägde glasbehållaren med en digital hushållsvåg)

Jetboil Zip saknar en inbyggd tändare typ Piezo som finns på mer avancerade modeller (läs dyrare). Kokkärlet är omslutet av ett hölje av ett neopreneliknande material så man kan hålla i det utan attt bränna sig samt att det håller kvar värmen. Jetboilen kommer nog bli mitt förstahandsval på kortare turer framöver då jag är rätt lat när det kommer till matlagning och jag tycker torrskaffningen duger rätt fint när man är ute. En Jetboil Zip går att fynda från ca 800kr

+ Plus för snabb koktid, minimal gasåtgång, litet packmått och obefintlig vikt.
- Minus för möjligheten att laga "avancerade" maträtter och lite svårare att justera gasnivån än tex Trangia (men det går att justera)
--------------------------------------------------------------------

Vad gäller grillning så har jag har kollat på en liten och kompakt lösning och införskaffade mig en UCO mini flatpack grill, en ihopvikbar grill som ihoppackat endast är 24x20x3,5cm och har en grillyta som gott och väl räcker till 2-3 personer. En relativt stadig konstruktion som sätts ihop på noll-tid och är enkel att rengöra, den väger ca 900 gram. Det är ändå något speciellt med att sitta i grilloset  på en klippa och mumsa på en nygrillad pepparstek eller liknande 😋
En UCO mini flatpack grill går att hitta för ca 400kr.

+ Packmått och dess enkelhet att montera
-  kommer inte på något...

 

Roderpedaler

Det kanske mest vanliga systemet för att styra en kajak med är Smarttrack, på det hela taget så fungerar det väldigt bra, lätt att ställa in för olika benlängd och man kan göra det när man sitter i kajaken. Nackdelen som jag tycker är att man sitter med benen brett isär och att den fasta delen av styrningen är liten och svårt att få ett ordentligt tryck med benen. Jag har haft Smarttrack i min Rockpool men valde att byta ut det mot ett annat system från Lettmann (inköpt hos Kanotcentrum i Göteborg) - det fanns ett annat pedalsystem som såg spännande ut som säljs av Expedition Kayaks i Australien (Big Foot Plate System) - dock dubbelt så dyrt.
Jag monterade i Lettmanns pedaler på mindre än 2 timmar (inklusive demontage av gamla pedalerna) och jag valde att limma fast skenan i botten av kajaken med Sikaflex 591 och sen var det bara att skarva befintliga roderlinor med de medförjande linorna från Lettmann. Inle fullt lika enkelt att justera pedalerna som på Smarttrack men ändå inga större problem - det kräver dock att man kliver ur kajaken.

Resultatet efter bytet till Lettmann blev att jag fick ett helt annat stöd för fötterna och jag tycker även att känslan i rodret blev klart bättre, nu kan Taranen paddlas mer "Surfski-liknande" med fötterna tätt ihop (om man vill, det går självklart bra att flytta ut fötterna i kajaken) och möjligheten att trycka på med benen är mycket bättre. Enda orosmomentet är om ett limmat pedalsystem håller, men skulle det visa sig att det lossnar så kan Big Foot pedalerna bli aktuella då dessa fästs på en skena som passar i skruvhålen från Smarttrack.

*edit limningen av skenan har lossnat 1 gång under 1 års tid, men då har den ändå utsatts för stora påfrestningar med mycket rollövningar etc. - testade med att vara än mer noggrann med denna limning så vi får se om det håller

Liggunderlag

Jag har 3st olika liggunderlag som alla 3 är uppblåsbara och i ungefär samma prisklass (ca 1700-2300kr), samtliga har livstidsgaranti och kvaliten är på topp

1. Sea to Summit Ultra Light Insulted 198x64x5 * R3.1 * 595g Large
Detta liggunderlag är ett väldigt bra liggunderlag som är enkelt att fylla på och tappa ur med luft, underlaget är relativt tyst och isolrerar hyfsat från kyla, vikt och packmått är riktigt bra, komforten är oxå helt ok -jag har dock känt av ett ojämt underlag om inte liggunderlaget har varit maximalt uppblåst, detta underlag är även det tunnaste av mina liggunderlag. Av de 3 underlagen så är detta något billigare än de övriga - Ett utmärkt alternativ om man är lättare än mina 110kg.
+ Prisvärt
+ Packmått och vikt
- Lite för tunt för mig

2. Thermarest NeoAir XLite 196x63x6,4 * R4,2 * 460g Large
Det är relativt enkelt att fylla på med luft om man köper till deras "pumpsack" däremot så är utsläppet av luft lite tålamodsprövande, Liggunderlaget är känt för att vara prassligt och visst låter det om underlaget så är man känslig mot ljud när man rör sig i sömnen så är inte detta något för dig, jag har dock inga problem att somna 😎. Underlaget isolerar riktigt bra mot kyla och jagar man vikt och packmått så är detta ett toppenalternativ. Underlaget har en nackdel i att jag ofta vaknar på sidan av ligggunderlaget då ytan är ganska "halkigt" 
+ Packmått och vikt
+ Skönt att sova på
+ Lätt att blåsa upp med en "Pumpsack"
+ Isolerar bra mot kyla
- Prassligt (om man är ljudkänslig)
- Trögt att få ut luften (nyare modeller skall visst vara bättre)
- Man glider lätt av underlaget om man tältar på en sluttning

3. Nemo Qasar 3D Insulated 193x64x9 * R3,3 * 935g Large Wide
Till detta liggunderlag så följer det med en pumpsack som fungerar riktigt bra, efter bara 4-5 fyllda "säckar" så är den fylld och att tömma den går riktigt fort. Ljudmässigt så är detta det tystaste underlaget och ytan som är fleeceliknande gör det skönt mot huden och framförallt så halkar man inte av liggunderlaget lika lätt som tex Thermarest. Underlaget är något högre vid huvudet vilket gör att kudden stannar kvar bättre på plats och detta underlag är mitt absolut skönaste att sova på vilket delvis förklaras av att det är det tjockaste underlaget.
+ Sovkomforten som är grym
+ Sträv yta så att man inte halkar av så lätt
+ Högre vid huvudet
+ Lätt att blåsa upp med den medföljande "pumppåsen" och att ta ur luft
- Packmått och vikt (oftast inget problem i en kajak)

Förankra ett tält

I 99 fall av 100 så hittar man alltid stenar i bra storlek när man skall förankra ett tält (eller såklart mjukt underlag med vanliga tältpinnar). Men jag har råkat ut för att man klättrar iland på en brant ö i yttersta skärgården inte hittar några vettiga stenar. Då måste man lösa det med att knacka ner någon kil i sprickor i berget, även vid ett rejält blåsväder så kan det vara skönt med en bra förankring.
Jag har 3 varianter med mig ut: egentillverkade muttar med en ögla att fästa tält-linorna (vänster på bilden) färdiga kilar (grönt snöre på bilden) eller kilar som bergsklättrare använder( de med stålvajer). Alla varianter funkar bra men visst är det lättare att få loss kilarna som är "köpta" tycker dock att mina hemtillverkade duger gott, jag har testat att luta mig bakåt hängandes i "muttrarna" och dom håller för mina 112kg . Något som sällan behövs men är helt nödvändigt om man råkar på ett ställe utan stenar eller om man behöver "stormsäkra" tältet på ett utsatt ställe. De köpta kilarna är inköpa på Kajak & Uteliv

Radio

Att ha med sig en radio på längre turer kan jag varmt rekommendera, det är rätt skönt att ligga och lyssna på något på kvällarna eller under en dag när man är inblåst - särskilt om man är ute ensam. (lyssna på sjörapporten om man saknar internet-täckning kan vara nog så viktigt)
Jag har provat att köpa diverse mindre radioapparater på tex Jula, Clas Ohlson mm men dessa har varit hopplösa att få till en vettig mottagning på, de har kanske fungerat någorlunda inne i ett samhälle men i skärgården så har det bara varit ett enda brus ur dessa.

Fick tips om en liten FM-Radio:
 Sony ICF-P26 som är den enda miniradion som jag har testat som även fungerar hyfsat ute i skärgården, visst kan mottagningen variera även på denna men till det priset (strax under 300kr) så är det ett bra köp

Kompass

Jag kör med en däckskompass då jag vill vara säker på att ha koll på kompassen även i stökig sjö. Jag har 2 varianter: en Silva 58 och en Seattle Sports SeaRover.
Silva 58 är väl den vanligaste kompassen på kajaker och fungerar väldigt bra - dock så har Seattles kompass en något större skala på sin kompass vilket gör den mer lättavläst för oss med knackig syn, det gör även att man kan placera kompassen längre fram på kajaken vilket är en fördel om det krävs en hög noggrannhet på att hålla exakt kurs (vilket sällan behövs i en kajak)

Fördelen med Silva 58 är att den är lite mer skyddad mot slag då den har en "plastkåpa" som skydd på ovansidan. Bägge är enkla att fästa i linorna på en kajak men Silva kör med 4st fästen som består av gummicord med plastkrokar så har Seattle med 2st nylonband med ett knäppe på.

Sen brukar jag ha en liten (ca 25mm) minikompass Suunto Clipper fäst på flytvästen som en backup om däckskompassen glöms hemma