Förankra ett tält

I 99 fall av 100 så hittar man alltid stenar i bra storlek när man skall förankra ett tält (eller såklart mjukt underlag med vanliga tältpinnar). Men jag har råkat ut för att man klättrar iland på en brant ö i yttersta skärgården inte hittar några vettiga stenar. Då måste man lösa det med att knacka ner någon kil i sprickor i berget.
Jag har 3 varianter med mig ut: egentillverkade muttar med en ögla att fästa tält-linorna (vänster på bilden) färdiga kilar (grönt snöre på bilden) eller kilar som bergsklättrare använder. Alla varianter funkar bra men visst är det lättare att få loss kilarna som är "köpta" tycker dock att mina hemtillverkade duger gott, jag har testat att luta mig bakåt hängandes i "muttrarna" och dom håller för mina 112kg . Något som sällan behövs men är helt nödvändigt om man råkar på ett ställe utan stenar eller om man behöver "stormsäkra" tältet på ett utsatt ställe 

Radio

Att ha med sig en radio på längre turer kan jag varmt rekommendera, det är rätt skönt att ligga och lyssna på något på kvällarna eller under en dag när man är inblåst - särskilt om man är ute ensam. (lyssna på sjörapporten om man saknar internet-täckning kan vara nog så viktigt)
Jag har provat att köpa diverse mindre radioapparater på tex Jula, Clas Ohlson mm men dessa har varit hopplösa att få till en vettig mottagning på, de har kanske fungerat någorlunda inne i ett samhälle men i skärgården så har det bara varit ett enda brus ur dessa.

Fick tips om en liten FM-Radio:
 Sony ICF-P26 som är den enda miniradion som jag har testat som även fungerar hyfsat ute i skärgården, visst kan mottagningen variera även på denna men till det priset (strax under 300kr) så är det ett bra köp

Kompass

Jag kör med en däckskompass då jag vill vara säker på att ha koll på kompassen även i stökig sjö. Jag har 2 varianter: en Silva 58 och en Seattle Sports SeaRover.
Silva 58 är väl den vanligaste kompassen på kajaker och fungerar väldigt bra - dock så har Seattles kompass en något större skala på sin kompass vilket gör den mer lättavläst för oss med knackig syn, det gör även att man kan placera kompassen längre fram på kajaken vilket kan vara en fördel om kursen är viktig att hålla

Fördelen med Silva 58 är att den är lite mer skyddad mot slag då den har en "plastkåpa" som skydd på ovansidan. Bägge är enkla att fästa i linorna på en kajak men Silva kör med 4st fästen som består av gummicord med plastkrokar så har Seattle med 2st nylonband med ett knäppe på.

Sen brukar jag ha en liten minikompass Sunnto Clipper fäst på flytvästen som en backup om däckskompassen glöms hemma