Roderpedaler

Det kanske mest vanliga systemet för att styra en kajak med är Smarttrack, på det hela taget så fungerar det väldigt bra, lätt att ställa in för olika benlängd och man kan göra det när man sitter i kajaken. Nackdelen som jag tycker är att man sitter med benen brett isär och att den fasta delen av styrningen är liten och svårt att få ett ordentligt tryck med benen. Jag har haft Smarttrack i min Rockpool men valde att byta ut det mot ett annat system från Lettmann (inköpt hos Kanotcentrum i Göteborg) - det fanns ett annat pedalsystem som såg spännande ut som säljs av Expedition Kayaks i Australien (Big Foot Plate System) - dock dubbelt så dyrt.
Jag monterade i Lettmanns pedaler på mindre än 2 timmar och jag valde att limma fast skenan i botten av kajaken med Sikaflex 591 och sen var det bara att skarva befintliga roderlinor med de medförjande linorna från Lettmann. Inle fullt lika enkelt att justera pedalerna som på Smarttrack men ändå inga större problem - det kräver dock att man kliver ur kajaken.

Resultatet efter bytet till Lettmann blev att jag fick ett helt annat stöd för fötterna och jag tycker även att känslan i rodret blev klart bättre, nu kan Taranen paddlas mer "Surfski-liknande" med fötterna tätt ihop (om man vill, det går självklart bra att flytta ut fötterna i kajaken) och möjligheten att trycka på med benen är mycket bättre. Enda orosmomentet är om ett limmat pedalsystem håller, men skulle det visa sig att det lossnar så kan Big Foot pedalerna bli aktuella då dessa fästs på en skena som passar i skruvhålen från Smarttrack.

Liggunderlag

Jag har 3st olika liggunderlag som alla 3 är uppblåsbara och i ungefär samma prisklass (ca 1700-2300kr), samtliga har livstidsgaranti och kvaliten är på topp

1. Sea to Summit Ultra Light Insulted 198x64x5 * R3.1 * 595g Large
Detta liggunderlag är ett väldigt bra liggunderlag som är enkelt att fylla på och tappa ur med luft, underlaget är relativt tyst och isolrerar hyfsat från kyla, vikt och packmått är riktigt bra, komforten är oxå helt ok -jag har dock känt av ett ojämt underlag om inte liggunderlaget har varit maximalt uppblåst, detta underlag är även det tunnaste av mina liggunderlag. Av de 3 underlagen så är detta något billigare än de övriga - Ett utmärkt alternativ om man är lättare än mina 110kg.
+ Prisvärt
+ Packmått och vikt
- Lite för tunt för mig

2. Thermarest NeoAir XLite 196x63x6,4 * R4,2 * 460g Large
Det är relativt enkelt att fylla på med luft om man köper till deras "pumpsack" däremot så är utsläppet av luft lite tålamodsprövande, Liggunderlaget är känt för att vara prassligt och visst låter det om underlaget så är man känslig mot ljud när man rör sig i sömnen så är inte detta något för dig, jag har dock inga problem att somna :-) . Underlaget isolerar riktigt bra mot kyla och jagar man vikt och packmått så är detta ett toppenalternativ. Underlaget har en nackdel i att jag ofta vaknar på sidan av ligggunderlaget då ytan är ganska "halkigt" 
+ Packmått och vikt
+ Skönt att sova på
+ Lätt att blåsa upp med en "Pumpsack"
+ Isolerar bra mot kyla
- Prassligt och halkig yta
- Trögt att få ut luften (nyare modeller skall visst vara bättre)

3. Nemo Qasar 3D Insulated 193x64x9 * R3,3 * 935g Large Wide
Till detta liggunderlag så följer det med en pumpsack som fungerar riktigt bra, efter bara 4-5 fyllda "säckar" så är den fylld och att tömma den går riktigt fort. Ljudmässigt så är detta det tystaste underlaget och ytan som är fleeceliknande gör det skönt mot huden och framförallt så halkar man inte av liggunderlaget lika lätt som tex Thermarest. Underlaget är något högre vid huvudet vilket gör att kudden stannar kvar bättre på plats och detta underlag är mitt absolut skönaste att sova på vilket delvis förklaras av att det är det tjockaste underlaget.
+ Sovkomforten som är grym
+ Sträv yta så att man inte halkar av så lätt
+ Högre vid huvudet
+ Lätt att blåsa upp med den medföljande "pumppåsen" och att ta ur luft
- Packmått och vikt (oftast inget problem i en kajak)

Förankra ett tält

I 99 fall av 100 så hittar man alltid stenar i bra storlek när man skall förankra ett tält (eller såklart mjukt underlag med vanliga tältpinnar). Men jag har råkat ut för att man klättrar iland på en brant ö i yttersta skärgården inte hittar några vettiga stenar. Då måste man lösa det med att knacka ner någon kil i sprickor i berget.
Jag har 3 varianter med mig ut: egentillverkade muttar med en ögla att fästa tält-linorna (vänster på bilden) färdiga kilar (grönt snöre på bilden) eller kilar som bergsklättrare använder. Alla varianter funkar bra men visst är det lättare att få loss kilarna som är "köpta" tycker dock att mina hemtillverkade duger gott, jag har testat att luta mig bakåt hängandes i "muttrarna" och dom håller för mina 112kg . Något som sällan behövs men är helt nödvändigt om man råkar på ett ställe utan stenar eller om man behöver "stormsäkra" tältet på ett utsatt ställe 

Radio

Att ha med sig en radio på längre turer kan jag varmt rekommendera, det är rätt skönt att ligga och lyssna på något på kvällarna eller under en dag när man är inblåst - särskilt om man är ute ensam. (lyssna på sjörapporten om man saknar internet-täckning kan vara nog så viktigt)
Jag har provat att köpa diverse mindre radioapparater på tex Jula, Clas Ohlson mm men dessa har varit hopplösa att få till en vettig mottagning på, de har kanske fungerat någorlunda inne i ett samhälle men i skärgården så har det bara varit ett enda brus ur dessa.

Fick tips om en liten FM-Radio:
 Sony ICF-P26 som är den enda miniradion som jag har testat som även fungerar hyfsat ute i skärgården, visst kan mottagningen variera även på denna men till det priset (strax under 300kr) så är det ett bra köp

Kompass

Jag kör med en däckskompass då jag vill vara säker på att ha koll på kompassen även i stökig sjö. Jag har 2 varianter: en Silva 58 och en Seattle Sports SeaRover.
Silva 58 är väl den vanligaste kompassen på kajaker och fungerar väldigt bra - dock så har Seattles kompass en något större skala på sin kompass vilket gör den mer lättavläst för oss med knackig syn, det gör även att man kan placera kompassen längre fram på kajaken vilket kan vara en fördel om kursen är viktig att hålla

Fördelen med Silva 58 är att den är lite mer skyddad mot slag då den har en "plastkåpa" som skydd på ovansidan. Bägge är enkla att fästa i linorna på en kajak men Silva kör med 4st fästen som består av gummicord med plastkrokar så har Seattle med 2st nylonband med ett knäppe på.

Sen brukar jag ha en liten minikompass Sunnto Clipper fäst på flytvästen som en backup om däckskompassen glöms hemma