3. jul, 2021

#21-44 Gisslingö

Kom iväg ut på havet igen med en sjösättning i Räfsnäs och tog sen en snirklig väg ut mot Gisslingö.
Gisslingö är en relativt stor ö som mäter 2,5-3km tvärs ön, Gisslingö är sparsamt bebyggd och hela norra delen är ett naturreservat, det är även den norra delen som är finast att tälta på då den i princip består av släta klipphällar, men det finns fina ställen även på östra sidan av ön. Den nord-östra delen så höll/håller försvaret till på så det finns en del spår av gamla värn och kanoner på ön.
Det som kan göra det lite extra spännande är att någon har planterat in mufflonfår på ön (jag fick nästan en hel skenande hjord in i tältet förut) och även dovhjort förkommer, inte heller helt ovanligt att se havsörn runt öns norra del.

Lite äldre historia kring ön är att Gisslingö finns omnämnd som ”Gäslingeöhn” på en karta från 1697 . Under rysshärjningarna år 1719 tog befolkningen på öarna Tjockö och Tyvö sin tillflykt till borgen på Gisslingö, en skogklädd berghäll omgiven av mossar och myrar.

Idag kände jag mig stark så med bra fart hela vägen fram till en klippa med den efterlängtade "fria horisontvyn". Som alltid en sådan här härlig dag så är det mycket båtar och kajaker på vattnet även långt ute vid havsbandet. Lunchstället var toppen och hade jag haft tältet med mig så hade jag kunnat slå upp det på samma plats, en plan klipphäll som ligger så nära vattnet som möjligt är enligt mig den optimala platsen att slå upp ett tält på