24. sep, 2019

#19-74 Vinklade eller ovinklade blad?

Jag har kört med vinklade blad ända sedan jag började paddla med "Europa-paddel" och där såg jag en nytta med vinklade blad framförallt i kraftig motvind där vinden nästan kunde slita paddeln ur händerna i vindbyarna, sen när jag gick över till vingpaddel så fortsatte jag med vinklade blad och experimenterade med olika vinklar (mest 30-60 grader). Under senare år så har jag fått problem med smärta i handleden (den högra) och har testat olika sätt att slippa smärtan som yttrar sig som att man bla tappar känseln i fingrarna.

Men sedan i våras så började jag dels alltid använda mig av ett handledsskydd i neoprene (som styrkelyftare använder) och paddla med ovinklad paddel och vips så var smärtan och domningarna i händerna borta.
När en paddlare som Oscar Chalupsky numera kör med ovinklade blad så borde även jag kunna testa det, och det funkar utmärkt.
En vingpaddel fångar inte speciellt mycket vind så vinsten med att vinkla den är försumbar och fördelen med att slippa vrida paddeln och få problem med domningar i fingrarna och även få mer koll vid stöttning med paddeln överväger fördelarna med en 0 graders vinkel iaf för mig.