Rockpool Taran 18

Min Kajak

Bestämde mig efter en del provpaddlingar för en Rockpool Taran 18. En kajak som är känd för diverse rekord ute till havs och för ett rejält packutrymme. Kajaken är riktigt rolig att paddla och passar mig (191cm x 108kg) perfekt Det är denna kajak som förhoppningsvis ska ta mig runt Sveriges kust sommaren 2020.

Då Rockpool erbjuder egendesignade kajaker så bestämde jag mig för en grön/vit kajak med svart list och lite glitter och bling bling som ger en häftig effekt i solsken.
* 549cm lång och 52cm bred. 

Efter att ha paddlat den i ca 50 mil så är mitt omdöme att kajaken är lite svårare att ta sig i och ur än andra kajaker jag har provat, men ändå fullt hanterbart med lite träning (trots stel 50+ och 191cm med storlek 47 i dojjor..) kajaken känns förvånadsvärt stadig när det börjar gå lite vågor och går väldigt "torrt" med den höga stäven i motvind, sidsjö är heller inga problem och väldigt lättdriven, svarar väldigt bra på roder och går även utmärkt att paddla med uppfällt roder. Packutrymmet är fantastiskt, lite knepigt dock att nå det som hamnar längst fram i fören men det har löst sig bra med att införskaffa en konformad drybag Kodiak Taper 35L.

Efter en tids användande så har jag tagit bort "knästöden" i kajaken för att underlätta i och urstigning, dessa fyllde ingen funktion för min storlek, senare har jag även plastat på en bit på sitsen och borrat nya hål så att sitsen hamnar 4,5 cm längre bak. Även pedalerna från Smarttrack har bytts ut mot Lettmanns pedalsystem som känns betydligt stadigare och möjliggör en mer surfski-liknande fotplacering. Jag har upptäckt att om jag lägger 2-3 lager "liggunderlag" under bakre delen av sitsen så får jag en bättre sittställning. Kajaken går att paddla i ca 9,5km/h i minst 1 mil utan alltför stor ansträngning, målet är att kunna hålla 10km/h i minst en mil kvarstår och med förbättrad teknik och kondition är det nog inga problem

 

After testing a Rockpool Taran 18 i decided that this kayak was best for me.This kayak is famous for various speedrecords and a huge packing space. The kayak is really fun to paddle and suits me (191cm x 108kg) perfect. It is this kayak that hopefully will take me around Sweden's coast in the summer of 2020 (2500km).

When Rockpool offers custom-designed kayaks, I decided to get a green / white with black list with a little glitter and bling bling. 549cm long and 52cm wide.

After paddling it for about 500 km, my opinion is that the kayak is a bit harder to get in and out than other kayaks I've tried, yet fully manageable with some workouts (despite the stiff 50+ old man and 191cm tall with shoesize 47 ..) The kayak feels surprisingly still when the sea gets rough and it goes very "dry" with the high pole in the headwind, its very easy driven, responding very well to the rudder and i´ts also great to paddle withóut the rudder. The packing space is amazing, a little tricky, however, to reach what is at the front of the bowl but it has been a good idea to get a cone-shaped dry bag like Kodiak Taper 35L.

After 1 year of use, I have removed the "kneebracers" in the kayak to facilitate entry and exit, these did not work for my size, and I have discovered that if I put 2-3 layers of "campbed-foam" under the back of the seat so I get a better sitting position. The kayak can be paddled at approximately 9.5km / h for at least 1o kilometers without excessive effort, the goal is to keep 10km/h for at least 10km remaining, and with improved paddletechnique and fitness, it shouldnt be any problem

 

Nelo 520XL

Min Surfski

Provpaddlade denna kajak vid ett par kurstillfällen hos Magnus Fischer (Kajakspecialisten) och slog till på en modell i XL-utförande som är som gjord för mig och är tänkt som dagsturskajak, lek i vågor och träningskajak, även tävlingar som DKM passar denna perfekt.

  • Mått: 520 x 52 cm
  • Bredd sittbrunn: 42 (520 XL)
  • Fotstöd - sits: 89 - 103 cm (520 & 520 XL)
  • Vikt: 11 kg (7), 12,5 kg (4)

Nelo surfskis är kortare än en del andra märken. Längden står i en välbalanserad relation till de olika modellernas bredd vilket medför flera fördelar. Tillsammans med skrovdesignen ger detta en skrov med högre fartpotential både på plattvatten och i downwind. Nelo surfskis är lätt att surfa med både i långa och korta vågor. Styrförmågan förbättras avsevärd. Även vindmotståndet minskar tack vare den kortare längden. 

Om du har provsuttit en Nelo surfski så har du säkert lagt märke till den sköna sittställningen som låter dig sitta med upprätt utan att du behöver anstränga dig. Paddlar du i flera timmar på havet så gör detta stor skillnad. Nelos höga material & tillverkningskvalitet ger din surfski låg vikt. Det gör den lättare att paddla och enklare att bära.
Den effektiva självlänsen och en löstagbar vågbrytare i kolfiber minimerar vattnet i sittbrunnen. Nelos produktionsteknik gör det möjligt att tillverka surfskis utan skarv mellan däck och skrov. 

K2 Albatross XL

Vi köpte in vår K2 med kriterierna: Största möjliga packutrymme och stabil, och vår Albatross XL från Svima (vår är begagnad) uppfyller detta, underbart packutrymme främst i mittluckan. Kajaken är hyfsat lättpaddlad för sin storlek och efter det att jag bytte ut de gamla roderpedalerna till Smarttrack och flyttade fram dessa några centimeter så blev det riktigt bra, kajaken är annars lite trång om man är över 191 i storlek. Kajaken har även försetts med ryggstöd från kajaksport då jag tycker att sitsen är lite väl skålad så att man hamnar med ryggen i ett "C" om ingenting håller emot i form av ett ryggstöd, även en tunnare sittdyna kom på plats för att komma upp lite högre i sitsen och därmed motverka att man sjunker ihop i sittställningen. 
Jag har även plastat dit ett vattentätt skott mellan den främre sittbrunnen och mittbrunnen

L: 636cm
B: 71cm
Vikt: 39kg

Venture Jura

Min förra Kajak

Venture Jura HV inköpt hos Kajak & Uteliv på Gräddö, stabil och trygg instegskajak. Venture-kajaken var försedd med ett "skrudder" som är en slags vridbar skedda, fungerade rätt bra då man kunde använda kajaken både som skedda-kajak och som roder-kajak beroende på situation. Kajken hade gott om plats i sittbrunnen men packutrymmet var för begränsat (nästan 100 liter mindre volym än Rockpoolen) för en HBB-tur men duger fint för kortare övernattningsturer, dock var kajaken lite för trög-paddlad för min smak (längd-bredd antyder ju det :-) )

Spec:
Length-491cm Width-59cm Volume-296 l Day hatch-49l Rear hatch-39,8l Fourth hatch-na

Ext Cockpit
Lenght-91,5cm Width-49,3cm Weight-28,7kg Paddler weight range 124kg

     

Venture Jura

Tillbehör

Paddel: Brača IV 635 Surfski, 210-220cm, 635cm2 och Greentip Raptor, 215-230cm, 740cm2
2st Hemtillverkade Grönlandspaddlar av furu & western cedar red med förstärkta kanter av vitfärgad epoxy (används sällan, mer en kul grej)
Kapell: Reed Aquatherm
Transportkapell: Reed Aquatherm
Flytväst: Vaikobi Hi-Vis & Hiko Aquatic (reserv)
Handpump: Sea to Summit
Flottör: Sea to Summit

Elektronik:

GPS: Garmin Oregon 450t
Nödsändare: Spot Gen 4
Klocka/GPS: Suunto 5
Solceller - GoalZero Nomad 14W + 7W
Powerbank 20000mAh + 10000mAh


Paddelkläder:

Tröja och Byxor (tidig vår/sen höst: Reed Aquatherme Fleece 
Tröja och Byxor, shorts + strumpor -ej fleece (sommar / höst): Reed Aquatherme 
Torrjacka: Yak Glacier (används sällan)
Semidry jacka: Peak Tourlite Hoody (regnväder)
Torrbyxa: Peak Storm pants (används sällan)
Torrdräkt: Peak UK (Vinter/tidig vår)
Neoprenshorts: Sandiline & Palm Blaze shorts
Neoprenstövlar: NRS Bondary (används endast vintertid)
Neoprenskor: NRS Freestyle Wetshoe & Hiko Flexi Neopren Shoes
Händer: Snap Dragon Poogies, Neoprenhandskar Camino Seamles 1mm (Camino´s handskar är bara bäst)

Camping:

Tält: Exped Orion II med footprint -stabilt och lättrest tält som valdes mycket pga dess fina höjd och branta sidoväggar, bra storlek på absiderna där den tvärgående tältstången går ända ner till marken. 4-säsongs tält som är försett med ett footprint och verkar stå pall för det mesta
Jack Wolfskin Eclipse II (reservtält) Liknar Expedtältet men den tvärgående stången går inte ända ner samt att stängerna är tyngre och klumpigare att hantera, sämre takhöjd och innertältet går inte att koppla ihop med yttertältet, men jag tycker ändå att man får ett bra budgettält, detta används när det är vackert väder och vi är 2st (något större innermått än Exped) och som reservtält
Tarp: Hilleberg 10 UL - Hillebergkvalité låg vikt och praktisk påsydd packsäck 350x290cm

Underlag: Thermarest NeoAir XLite Large (196x63cm) R3,2 - ett väldigt lätt (460g) och smidigt liggunderlag som med fördel kan blåsas upp antingen direkt via munnen eller via Thermarests "Pump Sack" Håller värmen och jag sover bekvämt på det 6,5cm tjocka underlaget. Enda lilla minuset är att det tar tid att tömma den på luft.
Sea to Summit UltraLight Insulated (reserv) (198x64cm) R3,3 -595g Ett helt ok underlag som har en snabbare ventil att tömma underlaget på luft än mitt Thermarest
Sovsäck: Mountain Hardware Ratio15 Long LZ Dunsäck, Temperaturer enligt EN 13537: T comf: -4ºC, T lim: -11ºC, T ext: -31ºC
Kök: Trangia 25 gas
Vattenförvaring: Sea to Summit Pack tap 6l + 2l & MSR DromeLite 6l
Vattensäck: Ospray Hydraulics LT 1,5L (vattten när man paddlar)

Övrigt:
Kartor:
Båtsportkort & Calazo´s Sjö/Kust-kartor - jag är mest van att navigera efter sjökort

Kompass: Seattle Sports SeaRover däckskompass & Suunto Clipper (minikompass, fäst på flytvästen) Seattle´s kompass har en har något större kompassros än Silva 58 vilket gör den lite lättare att läsa av för oss närsynta 😋
FM-Radio: Sony ICF-P26 är den enda miniradion som jag har testat som även fungerar hyfsat ute i skärgården - perfekt att ha med sig när man ligger inblåst under längre turer
Kniv: Bear Grylls ultimate (försvar mot sabeltandade grizzlybjörnar & mygg)
Första förband + diverse värktabletter med roliga trianglar på
Solskydd
Handduk
Tvål/schampoo för saltvatten
Fickspegel - rakutr - tandborste  -sax
Multitool (kinesisk/schweizisk armékniv)
UCO orginal candle -lykta
AceCamp LED Tentlamp
Pannlampa - "Wishvariant" (lyser som #¤%)
Hoppilandkläder: RevolutionRace-  Friluftsbyxa GPX PRO, Silence Proshell Jacket, Sneaky Balaclava Baselayer, Illusion Flecce Black 
Gorillatejp (lagar typ allt) 
Skwoosh sittunderlag i kajak
Crazy Creek - bekväm hopvikbar camping"stol" -åker aldrig ut utan min Crazy Creek
Helinox Chair One - bekväm hopfällbar stol  
Glasfiber reparationskit + små reservdelar till Smarttrack roder 
Kayak Savers -(dra upp kajak på land utan att lämna gelcoaten kvar på klippan)